21 Şubat 2017 Salı

Programlama ile ilgili birkaç terim...


Sınıfın Tanımları (Class Definition)


Class:Bir class veriler ve fonksiyonların beraber bulunduğu bir tanım kümesidir. Class, fonksiyon olarak düşünülebilir fakat fonksiyonun daha gelişmiş halidir.


Public:Foknsiyona sınıf içinden ve sınıf dışından erişime izin verir.


Protected:Bu erişim belirteci işaratelenen ögeye sadece sınıfın içinden erişilebileceği fakat alt sınıflara aktarılabileceği anlamına gelmektedir.


Private:Private altına yazılan bir değişkene class dışından ulaşılamaz.


Constructors (Yapılandırıcı / Kurucu):Nesne yönelimli programlama yaklaşımında bir nesnenin oluşturulması sırasında ilk çalışan fonksiyonun ismidir. Kurucu fonksiyonlar üyesi oldukları sınıf ile aynı ismi taşırlar. Kurucular parametre alırlar, ancak geri dönüş değerleri yoktur. Geri dönüş tipi olarak herhangi bir tip (void bile) yazılmaz.


Destructor (Yıkıcı / Yok Edici):Constructor fonksiyonunun yaptığı işin tersini yaparlar. Görevi biten nesneyi yok ederler. Bir sınıfın(class) üyesi olan bir değişken görevini noktaladığı durumda ~destructor() fonksiyonu otomatik çağrılarak üzerinde calıştığı nesneyi devre dışı bırakır.





Compiler, Debugger, Linker, GUI, GNU, GPL, Open Source



Compiler (Derleyici):Compiler, yazılan programın kaynak kodunu okuyup içerisinde mantıksal veya yazınsal hatalar olup olmadığını bulan, bulduğu hataları kullanıcıya göstererek programın düzeltilmesine yardım eden, hata yoksa programın çalıştırılması öncesinde kaynak kodu makine diline çeviren bir yazılımdır.



Debugger:Debugger hata ayıklayıcı anlamına gelmektedir. Derleyici programın arkaplanında çalışarak yazılan kodlar arasındaki hataları bulmaya çalışır.



Linker (Bağlayıcı):Bağlayıcı (linker), derleme işleminden sonra üretilen kodu işletim sisteminde çalışabilecek şekilde tek kod olarak üretir. Büyük yazılımlarda kod parçalara bölünüp ayrı ayrı derlenebilir parçalara ayrılabilir. Bu kodları daha sonra birleştirip tek kod üreten programlara bağlayıcı denir.



GUI (Graphical User Interface):

Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (Graphical User Interface), bilgisayarlarda işletilen komutlar ve bunların çıktıları yerine simgeler, pencereler, düğmeler ve panellerin tümünü ifade etmek için kullanılan genel addır.



GNU:
GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" (GNU Unix değildir) dir.



GPL:
GPL, "Özgür yazılım, özgür lisans" kavramlarında sürekliliği sağlaması sebebiyle başrolde yer aldı. GPL lisansı, aynı lisans şartlarının korunması kaydıyla her türlü kullanıma imkan veren yapısı sayesinde, açık kaynak kodlu yazılımların gelişiminde büyük katkı sahibidir.



Open Source (Açık Kaynak):
Açık kaynak yazılım veya açık kaynaklı yazılım veya kaynağı açık yazılım, kaynak kodu isteyen herkese açık olan yazılımlardır. Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Açık kaynak kodlu yazılımlar, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder