1 Ekim 2016 Cumartesi

BİLGİSAYAR NEDİR?

BİLGİSAYAR NEDİR?

Bilgisayar, kullanıcıların girdiği bilgileri veri giriş ünitesine alan, işlem ünitesi ile girilen bilgileri işleyen, elde ettiği sonuçları kendi içinde saklaya-bilen ve işlenen verilerin sonuçlarını istenildiğinde çıkış ünitesi ile kullanıcıya çıktı olarak verebilen elektronik bir cihazdır.

BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ


  1. Abacus(Abaküs): M.Ö. 1000 yıllarında Çinliler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. 
  2. Pascaline(Paskal makinası): 1642 yılında Blaise Pascal tarafından toplama-çıkarma işlemini yapan ilk mekanik bilgisayar.
  3. Leibniz Çarkı: 1670 yılında Wilhelm Leibniz Pascal dört işlem ve karekök hesaplayan makinayı icat etti.
  4. Fark Makinası: 1842 yılında Charles Babbage kamaşık problemleri çözebilen Fark makinasını icat etti.
  5. İkili Sayı Sistemi: 1854 te George Boole bilgisayarda veri işleyişinin temel mantığı olan ikili sayı sistemini oluşturdu. Yani 0 ve 1 i.
  6. MARK 1 : 1937 yılında ilk elektro-mekanik bilgisayar Howard Aiken ve Browne tarafından geliştirildi.
  7. ENIAC: 1946 yılında Pensilvanya Üniversitesinde icat edilen ilk sayısal elektronik bilgisayardır. Tarihteki ilk bilgisayar olarak kabul edilir. ENIAC; 150KW gücünde ve 50 ton ağırlığında 167 m2 yer kaplıyordu.
  8. UNIVAC: 1951 yılında ilk ticari amaçlı olarak geliştirilen bilgisayar.
  9. IBM 7090: 1958 yılında üretilen ilk transistörlü bilgisayar modeli.
  10. 1964 yılında ilk birleşik devreli bilgisayarlar oluşturuldu.
  11. 1977 yılında Steve Jobs ve Steve Wozniac Apple II yi geliştirdiler. 
  12. 1981 yılında ilk kişisel bilgisayarlar(Personal Computer- PC) oluşturuldu. (IBM PC)

BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ



               MASAÜSTÜ BİLGİSAYARLAR(DESKTOP)

                 Monitör, kasa, klavye, mouse ve çevre birimlerden oluşan sistemdir. Günümüzde en çok tercih edilen bilgisayar çeşididir. Çok tercih edilmesinin nedeni güncellenebilirliğinin kolay olması ve fiyatının diğer bilgisayar çeşitlerine göre daha uygun olmasıdır. Örneğin; 64 MB lık bir ekran kartına sahip olan kullanıcı, ihtiyacına göre kullandığı ekran kartını, 256 MB’lık bir ekran kartıyla değiştirebilir. Böylece günümüzdeki bazı programları ve oyunları daha verimli olarak çalıştırabilir.

               DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLAR(LAPTOP)


        Diz üstünde taşınabilen, masaüstü bilgisayarlara oranla daha küçük olan bilgisayar çeşitleridir. Notebook lardan daha büyüktür, fakat ülkemizde Notebook ve Laptop aynı tür bilgisayarlar için kul-lanılmaktadır.Teknolojinin gelişmesiyle boyutları küçülmeye başlayan bu bilgisayarlar, performans ve işlevsel-lik bakımından da gün geçtikçe gelişim göstermektedir. (Netbook bilgisayarlar)Laptop alırken ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılama-dığına dikkat etmek gerekir. Böylece ileride donanımda hissedebileceğiniz eksikliklerin önüne geçmiş olursunuz. Örneğin bir laptopta olmazsa olmaz özellik, DVD ROM aygıtının bulunmasıdır. Centrino işlemcili olmasıda artı bir avantajdır.

               CEP BİLGİSAYARLARI(PALM ve POCKETPC)

      Evde veya ofiste hazırladığımız dosyaları günlük hayatta her yerde, bir cep telefonu gibi kolayca işlem yapmak için kullanmak istiyorsak o zaman bir el bilgisayarına ihtiyacımız olacaktır. Adında anlaşıldığı üzere bunlar el ve cep bilgisayarlarıdır ve rahatlıkla taşınabilir.PocketPc lerin çok yüksek sistem ihtiyaçları, donanım çeşitliliği ve yüksek fiyatları onlar için bir dezavantajdır. Palm lerde ise düşük işlemci hızları, düşük sistem ihtiyaçları ve sonuç olarak çok uzun batarya ömrü ve uzun süredir geliştirilen bir platform olmanın getirdiği geniş yazılım imkanları bulunmaktadır. PocketPC ler Palm lerden daha üstündür. Palm leri cep telefonunun  gelişmiş bir türü olarak algılayabiliriz.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder