9 Ekim 2016 Pazar

CPU soketi

CPU soketi

CPU soketi veya CPU yuvası, bir baskılı devre (PCB) ve mikroişlemci için tasarlanmış yuva görevi gören bir elektrik bileşenidir. CPU soketi, entegre devre soketleri içinde çok yüksek pin sayısı için tasarlanmış özel bir türdür. CPU soketi, mikroişlemciye fiziksel bir yapı sağlamak dahil olmak üzere, bir soğutucu için destek sağlanması, replasmanı (maliyet azaltarak kolaylaştırmak) ve birçok fonksiyonları sağlar. En önemlisi CPU ve PCB arasında her ikisi ile bir elektrik arayüz oluşturur. CPU soketi çoğunlukla birçok masaüstü ve sunucu bilgisayarları, özellikle de Intel x86 mimarisi üzerinde anakarta montajlı bulunur.


  

  

Socket A (bilinen adıyla Socket 462)

CPU soketleri genellikle plastik olmakla birlikte; CPU ile teması sağlayacak iğne veya alanlar ve her iğne veya alanları CPU üzerindeki iğne veya alanlara sağlam bir şekilde temas etmesini sağlayacak metal temas mandalını içeren gruptan oluşur. CPU soketine işlemci uygun şekilde yerleştirilir ve mandal kapatılır. Bu mandal mikroişlemcinin fiziksel güvenliğini sağlamakla birlikte CPU pinleri ve baskılı devre (PCB) arasında güvenli bir bağlantıyı da sağlar. Bütün bunlarla birlikte CPU soketi bir soğutucunun mikroişlemci üzerine kolay bir şekilde kurulumu için de tasarlanmıştır.

Soket ve yuva listesi
Çoğu Soket adları üç veya dört haneli numalarardan oluşan kodlara sahiptir. Genellikle bu rakamlar işlemcinin (CPU) veya soketin Pin ( bacak ) sayısını belirtir.

Bu liste sadece x86 mikromimarisine ait olan işlemcileri kapsamaktadır. 




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder